Kundutlåtanden

Traktorer

Kunden har en JD 9630, som han använder t.ex. i kultiveringen.

Vi ökade effekten med 100 hk.  Efter en liten provkörning kom kunden tillbaka med läpparna bakom öronen och sade att maskinen kunde hålla 15 km/h bättre och han kunde köra med två växlar högre växel och pikarna lite djupare inne i marken.

Vi ringde sedan honom en månad efter och frågade, hur allt hade gått. Han var jättenöjd och sade att dom hade kört 300 timmar med maskinen och förbrukningen sjunkit ca 10-20%. Utgångspunkten var ca 70 liter per timme, så dom kunde spara ca 10-15 liter per timme. Detta betydde, att investeringen återbetalde sig på lägre än två veckor.

Ett antal år sedan var vi på Gotland och fick i uppdraget att peppa upp en JD 7300 hack åt en trogen kund. Vi lade in ca 80 hk extra på den. Syftet var att minska soppaförbrukningen samt att producera mera.

Efter omprogrammeringen fick drängen köra några varv och prova maskinen och hacka majs. Han kom tillbaka efter några minuters körning och sade att förbrukningen faktiskt stigit. Då frågade ägaren, att vilken marsfart hade du, att för honom syntes det att du körde lite fortare.. då sade drängen att jodå den gick nu i 7 km/h och innan var det 4 km/h. Ägaren räknade lite och sade att sedan ”Ja, då sjönk förbrukningen med ca 20-25% då man producerade mera med en starkare och snabbare maskin”.

Kunden hade fått reducerad motoreffekt på sin Case Puma CVX. Lite senare kunde han inte alls köra längre. Och efter ett tag startade inte traktorn överhuvudtaget. Han ringde oss och frågade, om vi kunde hjälpa. Han skulle ju behöva traktorn varje dag och det var ju mitt i vårbruket.

Vi kom till gården inom ett par dagar och lagade felet via omprogrammering, så kunden återigen kan använda maskinen och slipper en massa felkoder, stillestånd och dyra reparationer i framtiden.

Skogsmaskiner

Vi optimerade en Ponsse Scorpion åt en trogen kund som vi hjälpt åt ett antal gånger tidigare. Han sade att den nya maskinen var betydligt törstigare än dom andra maskinerna han hade att kunde vi kolla på, om vi kunde göra något. Vi ökade kraften med ca 50hk och vridet med ca 180-200Nm och kunden fick testa maskinen. Han sade att maskinen orkade betydligt bättre och sackade inte lika enkelt. Och han tyckte att gången blev lite jämnare. Efter några veckors körning ringde han att förbrukningen sjunkit med 2-3 liter i timmen. Och han hade kunnat producera betydligt mer med en starkare maskin.

Flera kunder som haft EcoLog 560D har rapporterat om, att maskinen ej orkar och försöker man multitaska, så dör maskinen genast.

Då var det ännu denna gången. Kunden hade bestämt sig att ge en sista chans åt maskinen och ville att vi skulle komma och lägga mera krut i och se, vad som skulle hända, om den skulle prestera bättre och skuta sacka och dö.

Vi fixade ca 50hk/150-180Nm extra och då fick han testa genast efter optimeringen. Han ville inte avbryta utan ringde oss och sade, att nu orkar maskinen göra det den ska göra. Han kan till och med köra och skörda samtidigt. Och nivåsänkningen kunde utföras även på tomgång vilket han aldrig kunnat göra förr. Han var nästan gladare än på bröllopsdagen.

Lastbilar

Kunden hade en Scania R730 som någon optimerat tidigare och som strypte motoreffekten i långa uppförsbackar eller med tunga lass. Dessutom lyste motorlampan och bilen drack som satan.

Vi kollade bilen samt felkoderna och kunde hitta några fel i laddtryckskartorna. Efter att ha fixat dessa kom det inga felkoder och bilen fungerade som den ska. Förbrukningen sjönk i ca 0,5-0,7 liter per mil.

Detta hände ca 15 år sedan när vi precis börjat verksamheten och hade optimerat de första lastbilarna i Sverige. Vi hade då en återförsäljare i Norrköping som vi hade hjälp åt att optimera en viktig stor kunds Scania 580. Morgonen efter ringde han oss och sade att telefonen hade ringt kl. 07 på morgonen och det var kunden som ringde honom. Han tänkte först att jösses, nu har vi säkert stört bilen och den kanske inte fungerar alls. Väl, så var det nog inte. Kunden hade över 50 ton järnskrot på sig på väg till Sandviken. Han körde vänsterfilen i Kolmårdenbacken och sade att bilen gick som en kula och han har aldrig sätt att bränslemätaren börjat med en femma.

Vi optimerade en Scania R520 -17 i Stockholmsområdet åt en man, som är finne från början, men hade bosatt sig i Norra Sverige sedan tiotals år. Han pendlade ner till Stockholm ett par gånger per månad och sedan upp igen och hälsa frugan. Fritiden gick väl att grilla finsk korv i husvagnen som fanns parkerad utanför Huddinge. Till vardags körde dom skräp från Kungens Kurva till Orminge.


Efter typ ett par år så ringde han en dag och nästan grät i telefonen. ”Nu får ni fan komma hit så fort som möjligt, bilen var på Scania och dom har säkert uppdaterat programmet, då nu går den inte alls”.


Han berättade oss att bilen gick med 56 ton på nacken i 40-45 km/h i Kaffebacken och att tidigare kunde han ju köra ca 75-80 km/h. Detta betydde att han inte hann köra lika många lass per dag. Innan var det minst ett lass mer. Han hade också noggrann koll på förbrukningen och sade att det gick minst 0,7 liter per mil mindre efter optimeringen. Nu har han sålt alla sina bilar och sitter i gungstolen vid sjökanten. Om inte han rullar med -02 husbilen med tanten. Det är inte så länge sedan vi stötte på samma bil igen, denna gång fixade vi den på nytt till den nya ägaren och skickade bara ett kort till den förra ägaren.

Entreprenadmaskiner

CAT 330F i Skåne. Kunden var trött på att maskinen var så törstig att han fick åka och mellantanka jämt och ständigt. Dom höll på att gräva nån vattenledning åt kommunen och jobbet ska vara i flera månader.

Vi lade in en programvara som kunderna varit nöjda med (utan att röra på efterbränningen, vilket oftast är problemet när kunderna hör av sig).

Kunden ringde dagen efter och sade att maskinen går riktigt bra och drar ca 20-25% mindre, så han behöver inte avbryta lika ofta. Han var så glad att han skulle ju rekommendera detta till sina polare också.

Kunden hade en CAT C15 stenkross som han var så förbannat arg på då den inte alls fungerade. Efterbränningen hade fått åtgärdas tre gånger på 2 månader och maskinen inte producerat ett dugg. Och han hade fått betala över 600 ksek på bara två månader. Han berättade oss också, att en stilleståndsdag kostar honom i ca 100 ksek i produktionsförluster, så ni kan bara räkna ihop, vad 3 månader redan kostat honom!

Han ringde oss ena dagen och frågade, om vi kunde komma och fixa jäveln. Att den kostat skjortan och ändå ej fungerade. Han skulle ju betala vad som helst bara vi fick den att fungera.

Vi kom på plats inom en dag och programmerade om kontrollenheterna. Sedan dess har maskinen fungerat problemfritt och dessutom har förbrukningen sjunkit. Och ändå var prislappan lägre än en halvdags produktionsförlust för honom.

Läs mer i Facebook!

SPARA PENGAR

Skaffa nya optimeringskunder till oss och spara samtidigt pengar i din egen optimering.

Kontakta oss för mer info: info@finskakillar.com